Nagy csalán- Urtica dioica
Csalán felismerése
Azt hiszem, a csalán beazonosítása nem jelenthet különösebb
problémát, aki valaha kirándult már erdőben, nagy eséllyel találkozott vele és a
„csípésével”.
Azért mondom, hogy nagy eséllyel, mert előfordul, hogy
valaki egyáltalán nem érzékeli a csípést, akárhogy próbálkozik, bár ez az
emberiség nagyon elenyésző százalékára igaz. Ha erősen megmarkoljuk a növényt,
akkor is elkerülhetjük a szúrást, továbbá az erősen kérges, megvastagodott bőrt
sem igen bántja.
Azonban egy könnyed simítás a kézfejünkkel, és a csalán
máris megmutatja magát. A teljes növényt beborítják ugyanis a csalánszőrök,
melyek a száron találhatóak a legsűrűbben. A csípés nem fájdalmas, inkább
kellemetlen, és vigaszt jelent, hogy jót tesz az ízületeknek.
A nagy csalánt (Urtica dioica) az apró csalántól vagy kis
csípős csalántól (Urtica urens) könnyű megkülönböztetni. Utóbbinak a levelei
egészen aprók, nagyjából a hüvelykujjunk felső ujjpercével megegyező méretű.
(Persze kinek mekkora a hüvelykujja, de a nagy csalán levelei ennél jóval
nagyobbak.) További megkülönböztetésül szolgál, hogy az apró csalán alsó
levelei rövidebbek, mint a levélnyelek, a nagy csalán levelei pedig mindig hosszabbak
a levélnyélnél.
Mindkettő gyógynövény, felhasználásuk is hasonló, ám a nagy
csalán alkalmazása elterjedtebb, és nagyobb levelei miatt gyűjtése is könnyebb.
Csalán gyűjtése
A csalánt nagy mennyiségekben az erdőkben gyűjtik, távol a
településektől, így a szárítási lehetőségek sem adottak helyben, a szállítás
pedig nagy kapacitást igényelne. Éppen ezért a csalán esetében régebben gyakori
volt, hogy helyben, azaz erdei tisztásokon vagy az erdő melletti füves
területeken tiszta helyre, akár ponyvára terítve, többször átforgatva a napon
szárították a leveleket. Napjainkban ez már viszonylag ritkán fordul elő.
Nagy mennyiségben történő gyűjtéskor a növényt sokszor nem
kaszálják, hanem egyszerűen a leveleket a szárról lefosztják (alul megfogják a
szárat, és a másik kezükkel felfelé lehúzzák a szárról a leveleket), a gyűjtők
(gumi)kesztyűben dolgoznak. A kesztyűt is védi és a fosztást is könnyíti, ha a
kesztyűre puha drótspirált húznak.
Kisebb mennyiségben, házi felhasználásra sarlózással is
gyűjthető. A növény később a tövéről ismét kihajt, és többször is gyűjthető
lesz. Szárítás előtt ilyenkor is szükség van fosztásra, ám ezt elvégezhetjük
otthon is a szárítás előkészítésekor, természetesen kesztyűvel védett kézzel.
A fosztáskor ügyelni kell, hogy a felső kb. 5 centiméteres
zsenge szárrészen kívül ne kerüljenek szárdarabok a levelek közé.
Ha mindössze pár levélre van szükség például egy friss
herbateához, akkor a leveleket akár csupasz kézzel, kesztyű nélkül is be lehet
gyűjteni. Amikor a nyári friss herbateámhoz szedegetem össze a növényeket,
rendre elfelejtek kesztyűt vinni magammal, de nem esem kétségbe.
Azon a ponton, ahol a levélnyél („levél szára”) találkozik a
levéllemezzel, alig található az egyébként az egész növényt beborító
csalánszőrökből. Ezen a ponton két ujjunk közé csippentve könnyen
leszakíthatjuk azt a pár levelet, amire éppen szükség van, persze vigyázva,
hogy közben a többi levél ne csipkedje össze a csuklónkat, alkarunkat,
kézhátunkat.
A levelek gyűjtését már tavasszal elkezdhetjük (országrésztől
függően), ám ekkor még zöldségnövényként történő felhasználásra. Később, a nyár
elején és a nyár folyamán a kifejlett leveleket gyűjtjük szárítási céllal. A
gyűjtést a jelentéktelen kinézetű virágzat megjelenése előtt végezhetjük.
A csalán levelein kívül a gyökérzetét is gyűjtjük. A
gyökérzet begyűjtése tavasszal és ősszel történik. A szárcsonkot, korhadt
részeket, mellékgyökereket el kell távolítani, majd mosás után egészben vagy
aprítva szárítható.
Népi gyógyászat
Gyökérzetét bélhurutnál, vesegennyedésnél,
prosztatabántalmaknál és asztmánál régóta használja a népi gyógyászat.
Hajproblémák
A csalángyökérből remek hajszesz készíthető hulló- vagy
korpás hajra, mely a hajhagymákat is erősíti. Hajhullás-, hajzsírosodás-,
hajkorpaellenes hatását H-vitamin és kovasav (szilícium) tartalmának is
köszönheti
Vitaminok, ásványi anyagok, vérszegénység
A levelek felhasználási területe igen változatos. Vitamin
(C, B, H, K, U, béta-karotin), valamint ásványi anyag (vas, magnézium, réz,
cink, nátrium, kálium, foszfor, magnézium, kalcium és szilícium) tartalmánál
fogva jó roboráló, vérszegénység esetén kifejezetten előnyös a használata.
Emésztőrendszer
Cseranyagának köszönhetően felhasználható gyomorrontás és
hasmenés, emésztőrendszeri vérzések, gyulladások, valamint emésztőrendszeri
fekélyek kezelésére is, melyhez az U-vitamin (ulcus, azaz „fekély”) tartalma is
segítséget jelent. Májvédő hatású.
Bőr
Szintén cseranyagainak, valamint kovasavtartalmának
köszönhetően külsőleg a legkülönfélébb bőrbajok, kiütések, sebek, ekcéma
kezelésére használható.
Gyulladáscsökkentő
Torokgyulladás esetén toroköblítőként használhatjuk.
Aranyér esetén ülőfürdőként is alkalmazható.
Virágzó csalán
Virágzó csalán
Vizelethajtó, méregtelenítő, vértisztító, immunerősítő
Erős vizelethajtó, méregtelenítő, így hólyaghurut esetén,
vesehomok kimosására, prosztatabántalmakra és menstruációs fájdalmak kezelésére
szintén alkalmas, de kiváló vértisztító is egyben.
Kovasavtartalmánál fogva jó immunerősítő is.
Szív- és érrendszer
Vizelethajtó hatásánál fogva a magas vérnyomást is
csökkenti. Vértisztító hatásánál fogva érelmeszesedés esetén is jól
alkalmazható. H-vitamin tartalma csökkenti a koleszterinszintet.
Reumatikus panaszok, köszvény
Mivel elősegíti a húgysav kiürülését, így a reumatikus és
köszvényes bántalmakra is eredményesen használható, ebben H-vitamin tartama is
szerephez jut.
Vércukorszint-csökkentő
Glikokinin és H-vitamin tartalmának köszönhetően csökkenti a
vércukorszintet, így cukorbetegek is előnnyel használhatják.
Légúti panaszok
Antibiotikus és allergiaellenes hatása miatt meghűléses
panaszok, légúti fertőzések, valamint asztma és allergiás köhögés, egyéb
allergiás panaszok esetén is használható.
Magas klorofill (zöld színanyag), vitamin, ásványi anyag és
kovasav tartalmának köszönhetően daganatos betegségek kiegészítő kezelésében is
jelentős szerephez juthat.
csalántenger
Csalántenger
Csalán alkalmazása, adagolása
Tavaszi méregtelenítéshez egyenlő mennyiségű zsurlóval
keverve készülhet tea.
Külsőleg csalánméreg tartalmánál fogva (mely hisztamint,
hangyasavat és kovasavat is tartalmaz), reuma vagy köszvény esetén, a friss
csalánhajtással csapkodjuk a fájdalmas részt, de csak fürdés után, mert a
kezelt bőr számára elviselhetetlenül éget a fürdő.
A friss levelek (összevagdosás után hagyjuk állni, amíg
elveszti csípősségét) gyermekláncfű friss leveleivel salátaként elkészítve
tavaszi fáradtság ellen is kiválóak, de a saláta vérképző és vértisztító hatása
sem elhanyagolható.
Belsőleg egészséges emberek (betegségmegelőzés céljából) 1
evőkanálnyi szárítmányt 3 dl vízzel leforrázva 10-15 perc állás után leszűrve,
betegek ennek a mennyiségnek a dupláját fogyaszthatják naponta, de erős
vizelethajtó hatása miatt egész napra elosztva, kortyolgatva fogyasztandó!
Hajszesz: ½ liter víz
és ¼ liter ecet keverékében 15 percig főzünk 10 dkg gyökeret, majd leszűrjük.
Levelekből is készülhet hajszesz, ehhez egy üveget feltöltünk friss levelekkel,
felengedjük alkohollal, 10 napig érleljük, időnként megkeverjük, végül
leszűrjük.
Csalán mellékhatásai
Várandósok ne alkalmazzák, mert erős hajtó hatása vetélést
okozhat. Három hét használat után szünetet kell tartani alkalmazásában, mert a
bélbolyhokat eltömi, épp emiatt vékonybélgyulladás esetén se használjuk. Nagy
mennyiségben használva gyomorpanaszok, bőrégés, vizeletpangás fordulhat elő,
ezért tartsuk be a javasolt mennyiségeket! Fogyasztását kisebb mennyiségekkel
kezdjük. Használat előtt kérjük ki szakember véleményét!
Csalán gyűjtése
A csalánnak a levele és a gyökérzete is felhasználható
gyógyászati célra.
A kifejlett, ép, egészséges leveleket gyűjtjük. A gyűjtéshez
gumikesztyű használata ajánlott a csaláncsípés megelőzése érdekében. A gyökeret
ősszel kell kiásni, a földtől megtisztítani, aprítani, majd szárítani.
Az apró csalán vagy kis csípős csalán (Urtica urens)
felhasználása a nagy csalánéhoz hasonló.